HETI 1 filmtabletta elegendő!
A Cefavit® D3 7000 IE bevont fimtablettát heti egy alkalommal kell bevenni, így kényelmesen alkalmazható. Magas dózisú, 7000 nemzetközi egység (IE v. NE) D3-vitamint tartalmaz, mely megfelel 175 mikrogramm D3-vitaminnak tablettánként.
A Cefavit® D3-vitamin glutén, laktóz, allergén, élesztő, zselatin, ízesítő és édesítőszer mentes. A terméket vegetáriánusok is fogyaszthatják!
A termék összetevői: tömegnövelő szerek (mikrokristályos cellulóz, monokálcium-foszfát), bevonó anyag (hidroxipropil-metil cellulóz), színezőanyag (kálcium-karbonát), térfogatnövelő szer (térhálósított nátrium-karboxi-metil cellulóz és porított cellulóz), csomósodást gátló anyagok (zsírsavak magnéziumsói), tömegnövelő anyagok (szilícium dioxid), bevonószer (polietilénglikol), kolekalciferol (D3 vitamin)
A D3-vitamin a régi terminológia szerint zsírban oldódó vitamin. Ma már tudjuk, hogy ez nem pontosan így van. A D3-vitamin valóban zsírban oldódó, azonban nem vitamin, hanem hormon, melyet a nap UV-B sugárzásának hatására szervezetünk is képes előállítani, ha a megfelelő „előanyaggal” rendelkezik.
A D3-vitamin kémiai elnevezése 1,25 dihidroxi-kolekalciferol. Ez a D-vitamin aktív formája.
A D3-vitamin fontos szerepet tölt be szervezetünkben zajló különböző biokémiai folyamatokban, így a kalcium és a foszfát anyagcserében, valamint a citromsav-ciklusban.
A fenti folyamatokon keresztül, a D3-vitamin hatással van:
A D3-vitaminhoz alapvetően három féle módon juthatunk hozzá.
A D-vitamin, mint azt már említettük, zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a bélből való felszívódásához némi zsírra van szüksége. Ez az oka annak, hogy a kávéval, gyümölcslével, vagy akár vízzel bevett D-vitamin felszívódása alacsony hatásfokú lesz, hacsak nincs elfogyasztva mellé például némi avokádó, mandula, vagy esetleg olívaolaj.
A téli időszakban az egészséges felnőttek esetén 1500-2000 nemzetközi egység (NE v. IE) a javasolt D-vitamin bevitel. Az élelmiszerek ritkán tartalmaznak ekkora mennyiséget, ezért szükség lehet a D-vitamin táplálékkiegészítők formájában történő bevitelére.
Fontos megemlíteni, hogy a túlsúllyal élők és az idős korúak szükséglete nagyobb lehet.
Megnövekedhet a napi D-vitamin igény a különböző élethelyzetekben is, mint például a terhesség, a szoptatás, a változó kor. Egy stresszes időszak is megnövelheti átmenetileg a szervezet D-vitamin igényét.
A D3-vitamin folyamatos szedésére elviekben nincs szükségünk. Napi 15-20 perc napsugárzás hatására elegendő mennyiség termelődik a bőrünkben. Azonban, ha a tavaszi, nyári, koraőszi időszakban is naphosszat az irodában ülünk, szükség lehet a D-vitamin pótlására.
D3-vitamin természetes formájában első sorban állati eredetű élelmiszerekben, de növényekben is előfordul, mint például:
A D-vitamint raktározza a májunk, mégis, a kevés napsugárzás, a tápanyagok formájában történő elégtelen bevitel, valamint a megnövekedett igény átmeneti vagy akár tartós D-vitamin hiányt okozhat. A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás mellett kialakuló hiány leggyakoribb oka valamilyen felszívódási zavar.
Megnövekedett D-vitamin igény mikor lép fel?
Mivel egy zsírban oldódó vitaminról van szó, a felesleges mennyiséget szervezetünk elraktározza.
Túladagolás akkor léphet fel, ha az ajánlott mennyiség 100-200 szorosát tartalmazó készítményt szed hónapokig. Így a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható készítmények esetén nem kell tartanunk túladagolástól.
Azonban, ha a szedéshez köthető szédülés, fejfájás, székrekedés vagy hasmenés, a csontok gyengülése, idegesség, esetleg a vesék károsodása lép fel, feltétlen forduljunk orvoshoz. A túladagolás tünetei a túlzott bevitel megszüntetése után spontán javulnak és elmúlnak.