D-vitaminra nem csak az immuntámogatás szempontjából érdemes gondolni. Hiánya akár inzulin rezisztenciát, illetve PCOS-t (policisztás ovárium szindróma) okozhat, valamint ronthat az amúgy is jelen levő krónikus betegségeken. 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Hiánya esetén pótlása hónapokat vehet igénybe, ezért érdemes kb. félévente ellenőriztetni laboratóriumi vizsgálat segítségével az aktuális D-vitamin szintet.

A napsütéses órák számának növekedésével magunkhoz vehetjük a megfelelő mennyiségű D-vitamint, mivel a Nap UV sugárzásának hatására bőrünk képes előállítani. Ezért, a nyári hónapok kifejezetten alkalmasak lehetnek a D-vitamin ilyen módon történő „beszerzésére”, azonban főleg ősszel és télen a bőrünket érő fény expozíció nem elégséges a megfelelő vitaminszint fenntartásához. Ez az eset sokaknál akár nyáron is fennállhat, hiszen naphosszat az irodában, autóban, zárt térben tartózkodunk, de vannak, akik direkt kerülik a napfényt, bőrük érzékenysége miatt.

A D-vitamin érzékenyíti az IR receptorokat, segít rendezni a menstruációs ciklust, javítva ezzel a várandósság esélyét. Ezen felül optimalizálja az immunrendszer működését, javítja az erőnlétet. Félévente-évente érdemes vérvizsgálattal a vitaminszintet ellenőrizni és ennek függvényében változtatni az adagolást.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb embernek (évszaktól függetlenül) gondoskodnia kellene a D-vitamin pótlásáról étrend-kiegészítőkkel és megfelelő táplálkozással. Mivel a D-vitamint szervezetünk raktározza, kényelmesebb és egyszerűbb lehet magas dózisú készítményt választani, hiszen már elérhető olyan magas dózisú D3-vitamin is, melyet elegendő akár heti 1 alkalommal bevenni.

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült